Beşiktaş,İstanbul,Türkiye

İletişime Geçin

Bizi Arayın: (0212) 356 77 11

Randevu Al

Ses Terapisi

Ses Terapisi

Ses Terapisi

Ses bozukluğu nedir?
Sesin perde, şiddet ya da rezonansında meydana gelen anormalliktir. Ses bozukluğu yaşayan kişilerde görülen belirtilerden bazıları; konuşma esnasında zorlanma, boğazda yanma ve acıma hissi, seste kısılma, ses kalitesinde bozulma, nefes koordinasyonunda güçlük ve ses şiddetinde anormalliklerdir.

Kimler ses bozukluğu açısından risk altındadır?
Mesleklerini seslerini kullanarak yapan kişilere profesyonel ses kullanıcıları denir. Öğretmenler, avukatlar, ses sanatçıları, polisler, çağrı merkezi çalışanları, akademisyenler, avukatlar bu gruba örnektir. Profesyonel ses kullanıcıları ses hastalıkları açısından büyük bir risk altındadır. Bu meslek grupları özellikle tekrarlayan ses kısıklıkları yaşarlar ve bu grupta en sık rastlanan ses hastalığı ses teli nodülüdür. Profesyonel ses kullanıcılarında, ses hastalığına müdahalenin yanı sıra önleme ve koruma çalışmaları yapmak da büyük önem taşımaktadır. Önleme çalışmaları ve ses terapi egzersizleriyle kişinin ses tellerini güçlendirmesi ve ses hijyeni hakkında bilgi edinerek sesini daha doğru kullanması mümkündür. Böylece nodül, polip, kist gibi ciddi ses hastalıklarının önüne geçilebilir.

Çocuklardaki ses kısıklığı neden ciddiye alınmalıdır?
Çocuklar okul ve ev ortamında sık sık bağırarak konuşma, yüksek sesle ağlama, fısıldayarak konuşma eğilimindedirler. Tüm bu ses tellerine zarar veren davranışlar çocukların ses hastalıkları açısından risk altına olmasına neden olur. Çocuklarda en sık görülen ses hastalığı sesin kötüye kullanımına bağlı oluşan ses teli nodülleridir. Nodül tedavisinde ses terapisinin etkililiği yapılan araştırmalarla kanıtlanmıştır.

Ses bozukluğum olduğundan şüpheleniyorum. Ne yapmalıyım?
Ses kısıklığı, konuşurken zorlanma, boğazda acıma yanma hissetme, sık sık öksürme, boğaz temizleme isteği, sesin normalden yüksek ya da düşük çıkması, ses perdesinde değişikler ses bozukluğu belirtilerindendir. Ses bozukluğu olan kişilerde en sık görülen belirti ses kısıklığıdır. Bir haftadan uzun süren ses kısıklığında muhakkak bir KBB hekimine başvurularak gerekli değerlendirme yapılmalıdır. KBB hekimi gerekli gördüğü görüntüleme yöntemlerini kullanarak ses tellerinizi detaylı olarak inceler ve bir patoloji varsa uygun klinik tanıyı koyar. Ardından ses hastalığına uygun tedavi yöntemine karar verir. Bu yöntem ilaç, cerrahi müdahale, ses terapisi ya da bunlardan bir kaçının kombinasyonu şeklinde olmaktadır.

Size nasıl yardımcı olabiliriz?
Merkezimizde uzman ses terapistleri tarafından çocuk, ergen, yetişkin ve yaşlılara ses terapi hizmeti verilmektedir. Ses terapisi, ses bozukluklarının büyük bir kısmında kullanılan yaygın ve bilimsel bir müdahale yöntemidir.

Birçok kişi ses terapisinin tek başına ses hastalıklarını tedavi edebildiğiyle ilgili bilgi sahibi değildir. Özellikle sık rastlanan ses teli nodülü gibi hastalıklarda ses terapisi ilk tedavi yöntemi olarak belirlenmekte ve yalnızca ses terapisinden sonuç alınamayan vakalarda cerrahi müdahale yapılmaktadır. Bazı hastalıklarda ise ses terapisi cerrahi müdahale ya da ilaç tedavisiyle birlikte kullanılmaktadır. Hekimler özellikle operasyon öncesi ve sonrası hastalara ses terapisi önermektedirler.

Ses terapisinin asıl amacı hastaya sesi doğru şekilde üretmeyi öğretmektir. Sesi doğru şekilde üretmek; konuşma esnasında uygun nefes koordinasyonunu sağlama, ses tellerini germeyerek rahat şekilde titreşimini sağlama ve ses tellerinin konuşma esnasında tamamen kapanmasını sağlama aşamalarından oluşur. Bu hedefe ulaşmak için çeşitli ses egzersiz tekniklerinden yararlanılmaktadır. Bu egzersizler ses tellerini güçlendirmenin yanı sıra doğru şekilde titreşmesini ve açılıp kapanmasını sağlarlar. Bu sayede örneğin ses teli nodülü gibi yapılarda zamanla nodülün (nasırımsı yapı) küçüldüğü ve tamamen kaybolduğu görülmektedir. Ses teli parelizi, kas gerilim disfonisi, reinke ödemi ses terapisinin kullanıldığı ses hastalıklarına örnektir. Sonuç olarak, ses terapisiyle kişi çeşitli ortamlarda rahatça kendisini ifade edebileceği yeni ve sağlıklı bir ses kazanır.

Çağdaş Karsan

Çağdaş Karsan

Kurucu, Dr. Dil ve Konuşma Terapisti

Psikoloji lisansımı tamamladıktan sonra dil ve konuşma terapisi alanında yüksek lisans ve doktora derecelerimi tamamladım. Retorya’yı kurduğum 2015 yılından beri aktif olarak çocuk ve yetişkinlerde görülen kekemelik, sesletim bozuklukları, dil gecikmesi gibi her türlü dil ve konuşma bozukluklarına yönelik terapi hizmetleri vermekteyim. Aynı zamanda Bir...

Daha Fazla

Danışmanlık için Hemen Ara!

Ekibimize ulaşmak için:

(0212) 356 77 11

İletişim Adresleri

Bizi Haritada Bul

Gayrettepe, Bahar Sk. No:2 Kat:3 D:5, 34349 Beşiktaş/İstanbul

Bizi Arayın: (0212) 356 77 11