İletişim kurarken kullandığımız en önemli araç sesimizdir. Kişinin sesi kendine özgü bir parmak izi gibidir. Günlük hayatta sesimizi aşırı kullandığımız zaman ses kalitemizi bozarız. Ses kısıklığının birçok sebebi vardır. Bu sebeplere örnek olarak; ses teli nodülleri, ses teli polipleri, ses telleri üzerinde kanamalar, reinke ödemi olarak adlandırılan kanamalar bunların yanında sesin hatalı ve kötü kullanımına bağlı etkiler vs. verilebilir.
Konuşma esnasında boğazda gerginlik, acı, takılma ya da ağrı hissi, sık sık ya da düzelmeyen, ani ses kısıklığı, konuşma esnasında zorlanma, sesin tamamen gitmesi, uzun süreli konuşmayı sürdürememe ya da nefes nefese kalma, bireyin normal konuşma sesinden daha pes ya da daha tiz ses üretebilmesi, yüksek sesle konuşmada ya da şarkı söylerken zorlanma, seste oluşan çatlamalar ve pürüzlülük, sesin gün içerisinde kötüleşmesi durumlarını yaşıyorsanız KBB hekiminin gerçekleştireceği kontrol sonrası bir dil ve konuşma terapistinden ses terapisi almanız gerekebilir.
Ses terapisi, ses bozukluklarının davranışsal olarak tedavi edilmesidir. Ses, yaşa ve görünüme uygun hale getirilir. Kişiye ses üretimi ve ses tellerinin sağlığı için gerekli uygun ses kalitesini sağlamaya yönelik egzersizlerin bulunduğu bir program sağlanıp doğru alışkanlıklar kazandırılır. Bu yöntem kişinin ses patolojisine göre farklılık göstermektedir. Ses terapilerini dil ve konuşma terapistleri yapar. Ses terapisi hakkında daha ayrıntılı bilgi almak için sitemizdeki diğer bilgilendirici yazı ve içerikleri inceleyebilir ya da ilgili numaralardan bize ulaşabilirsiniz.