Psikoterapi Nedir?
Psişe kelime anlamı olarak “ruh”, terapi ise “iyileşme” demektir. Psikoterapi süreci; kişinin hayatında sorun yaşadığı alanlara yönelik bir iyileşme süreci olarak tanımlanabilir.Bireysel psikoterapi sürecinde, kişi yaşadığı ruhsal sıkıntılarla ve karşılaştığı zorluklarla daha iyi baş edebilmeyi, problemlerine çözüm üretebilmeyi, kişiler arası ilişkilerinde sorun yaşamasına yol açan işlevsiz inanç ve davranışlarını değiştirebilmeyi öğrenir.
Grup psikoterapisi ise; belirli bir problem çerçevesinde bir araya gelen kişilerle yürütülen bir süreçtir. Bireysel psikoterapilerle arasındaki en temel farklılık; grup psikoterapisinin bireylere, yaşadıkları ortak sorun alanına ilişkin diğer grup üyeleriyle paylaşımda bulunabilecekleri bir ortam sağlamasıdır. Grup psikoterapisinde, psikoterapistin girişim ve uyguladığı yöntemlerin yanı sıra grubun kendisi de iyileşme için başlı başına bir araç olarak kabul edilir.
Psikoterapi Sürecinde Neler Olur?
Sürecin başında danışan ve terapistin, danışanın psikoterapide gerçekleştirmek istediği hedefleri karşılıklı olarak belirlemesi özellikle önemlidir. Psikoterapi hedeflerinin net, somut ve ulaşılabilir hedefler olması, bu amaca uygun adımların atılması ve psikoterapinin başarısı için önem taşır. Seanslarda psikoterapistin kullandığı çeşitli psikoterapi yöntemleri, danışanın yaşadığı sorunların farkına varması, bunları sorgulaması, hatalı düşünce ve davranışlarını değiştirebilmesi, sorunlarına daha akılcı çözümler üretebilmeyi öğrenmesinde yardımcı olur. Ayrıca danışanın psikoterapide öğrendiği bazı becerileri yaşamında da uygulaması amacıyla çeşitli egzersiz ve ödevler de psikoterapi sürecinde yer alır.
Psikoterapi Ne Kadar Sürer?
Danışan ve psikoterapist, sürecin ne kadar devam edeceğine fikir birliğine vararak birlikte karar verirler. Genellikle ilk 2-3 seans, psikoterapist ve danışanın tanışması, aradaki güven ilişkisinin kurulabilmesi ve psikoterapistin danışana ve sorun alanlarına yönelik bilgi toplayabilmesi için gerekli olan süredir. Üzerinde çalışılan problem alanına ve belirlenen psikoterapi hedeflerine göre süreç 8-10 seans gibi kısa bir dönemi kapsayabileceği gibi aylar süren daha uzun çalışmaları da gerektirebilir. Başlangıçta, bir kriz durumu ortaya çıkmadıkça görüşmeler haftada bir yapılır. Kişinin kendisini iyi hissetmeye başlamasıyla ve psikoterapi sürecinin yavaşça sonlandırılmasına hazır olunmasıyla birlikte görüşmeler önce her iki haftada bir, sonra ayda bir olmak üzere düzenlenir.
Psikoterapiye Hazır Olmak İçin Ne Yapmalıyım?
Önemli olan ilk adım; hedeflerinizi belirlemektir. Bunun için kendinize “psikoterapi sürecinin sonunda nelerin değişmesini istediğinizi” sorun. Bunu yaparken bu hedeflerin somut, gerçekçi ve hepsinden önemlisi değişimi kendi üzerinizden sağlayabileceğiniz nitelikte olmasına dikkat edin. Bu doğrultuda “başkaları değişirse ben de iyi olurum” gibi bir yaklaşım yerine “kendimde neleri değiştirirsem ya da neleri daha farklı yaparsam benim için daha olumlu sonuçları olur” gibi bir bakış açısı geliştirin. Ailenizle ve arkadaşlarınızla olan ilişkilerinizde gerçekleştirmek isteğiniz değişiklikleri belirleyin. Yaşamınızdaki hangi durumların sizi sıktığını, hangi belirtileri azaltmak ya da yok etmek istediğinizi düşünün. Yaşamınızda geliştirmek istediğiniz diğer alanları gözden geçirin.
Retorya Psikoloji Biriminden Hangi Alanlarda Destek Alabilirim?
- Depresyon
- Kaygı – Obsesif – Kompulsif Bozukluk (Takıntı hastalığı)
- Yaygın Anksiyete Bozukluğu (Evham ve endişeler)
- Panik Bozukluk (Panik atak)
- Sosyal Fobi
- Özgül Fobiler (Karanlık, yükseklik, uçak, köpek fobisi vb.)
- Sınav Kaygısı
- Yaratıcılık ve Performans Problemleri
- Öfke ile Başa Çıkma
- İletişim Problemleri (Düşünce ve istekleri ifade etmede zorluk, hayır diyememe vb.)
- İlişki Problemleri
- Cinsel İşlev Bozuklukları
- Travma