2 yaşındaki oğlunuz konuşurken sadece “anne”, “baba”, “su” gibi bir kaç sözcük kullanabiliyor. “Su ver”, “Anne gel” gibi ikili sözcük öbeği kurduğunu duymadınız. Çocuğunuz kendisini ifade edemediği durumlarda hırçınlaşıyor ve kendini iletişime kapatıyor. Yaşıtlarıyla karşılaştırdığınızda dil ve konuşma gelişiminde bir gecikme olduğunu düşünüyorsunuz; ancak, zaman içinde yaşıtlarını yakalayacağını umuyorsunuz. Çevrenizdekiler de bu durumun bekleyerek geçeceğini söylediği için profesyonel bir yardım almayı erteliyorsunuz.”
Yukarıda anlatılan senaryo gecikmiş dil ve konuşma olan çocukların ailelerinde sık rastlanılan bir durumdur. Çocuklardaki dil ve konuşma gelişiminde yaşıtları düzeyinde olup olmadığını belirleyebilmek için ebeveynlerin dil ve konuşma basamakları hakkında bilgi sahibi olmaları gerekmektedir. Böylece çocukta dil ve konuşmada herhangi bir gecikme olduğunda aile doğru zamanda destek alabilecektir.
Çocukların dil ve konuşma gelişiminde bireysel farklılıklar gözlenir; ancak belli yaş aralığında bazı becerileri edinmiş olmaları beklenir. Aşağıda normal dil ve konuşma gelişimi gösteren çocukların hangi yaş aralığında, dil ve konuşma becerilerini ne seviyede edinmesi gerektiği basamaklar halinde verilmiştir.