Beşiktaş,İstanbul,Türkiye

İletişime Geçin

Bizi Arayın: (0212) 356 77 11

Randevu Al

Kekemelikte Terapi Aktiviteleri

Kekemelikte Terapi Aktiviteleri

 

Uzman Dil ve Konuşma Terapisti Çağdaş Karsan kekemelikte terapi aktivitelerinden bahsetti. Akıcılığı biçimlendirme kekemelik terapisinde çok yaygın olarak kullanılan bir konuşma terapisi yöntemidir. Bu yöntem aşama aşama ilerler ve model olunarak kişiye yeni bir konuşma üretimi öğretilir. Konuşma üretimindeki bu değişiklikler çoğu kişi tarafından “rahat, gevşemiş konuşma” olarak adlandırılır. En kolay üretim aşamasından başlanarak kademe kademe daha karmaşık üretimlere geçilir. Çoğunlukla tek sözcüklerden başlanır, zamanla karşılıklı sohbete doğru yöntem genişletilerek uygulanır. “Yöntem kullanılmaya başlandığı andan itibaren kişinin daha akıcı konuştuğunu hissetmesi doğaldır” diyen Uzman Çağdaş Karsan takip eden aktivitelerin uygulanmasının önemini vurguladı.

Uygulanma Şekli

Takip eden aktiviteler kolaydan zora giden hiyerarşik formatın uygulanmasına yönelik önerilerdir. Bu aktiviteleri uygularken çocuğunuzun yaşına ve ilgi alanlarına uygun olduğundan emin olmalısınız. Ayrıca kendiniz de farklı aktiviteler düşünerek bunları konuşma çalışmalarınız için uyarlayabilirsiniz.

Tek Sözcük

Lego Yapma: Çocuk lego parçalarını birleştirip arzu ettiği bir yapıyı ya da taşıtı inşa ederken her bir lego parçasını kazanmak için bir resmi yumuşak, rahat bir konuşmayla adlandırması gerekir.

Top Yuvarlama: Çocuğunuzun küçük bir topu resimli kartların üzerine yuvarlamasını ve topun üzerinde durduğu resmi yumuşak rahat konuşmayla adlandırmasını isteyin.

Çiftlik Kurma: Hayvan figürleriyle oynarken çocuğunuzla birlikte bir çiftlik inşa etmeye çalışabilirsiniz. Her bir hayvanı yerine yerleştirirken ismini yumuşak ve rahat bir biçimde söylemeyi unutmayın.

Eşleştirme Oyunları: Eşleştirme kartlarıyla oynarken her kartın eşini bulduğunuzda siz ve çocuğunuz ilgili nesne ya da canlının adını yumuşak ve rahat konuşmayla söyleyin.

İki Sözcük

Taşıtlar: Çocuk taşıt isimlerini renkleriyle birlikte yumuşak ve rahat biçimde söyler. Bunun için oyuncaklar, maketler ya da resimler kullanılabilir(mavi gemi, kırmızı otobüs vb.).

Meyveler: Taşıt oyununda olduğu gibi gerçek meyvelerle ya da piknik oyunu canlandırmasıyla meyve isimleri renkleriyle yahut biçimleriyle birlikte rahat ve yumuşak biçimde söylenebilir(yuvarlak portakal, sarı muz vb.).

Evcilik: Mutfak gereçleri, ev eşyalarıyla oynarken çocuktan oynadığı şeyleri ve nasıl oynadığını dile dökmesi istenebilir. Örneğin pasta yapıyorum, çatalı alıyorum gibi.

Öbekler

Tombala: Çocuğunuzun keseden bir sayı çekmesine izin verin ve kaç çıktığını rahat ve yumuşak biçimde söylemesini isteyin( Bana 6 çıktı vb.).

Eylem kartları: Eylem içeren kartları sırayla rahat ve yumuşak şekilde dile dökün( Çocuk yazı yazıyor, adam kitap okuyor vb.).

Bil Bakalım Kim Oyunu: Çocuğunuzla “Bil Bakalım Kim” oynarken ondan sorduğu soruları rahat ve yumuşak olacak şekilde sormasını isteyin ve siz de soruları bu şekilde sorun.

Farkı Bulma Oyunları: Çocuktan iki resim arasındaki farkı bulmasını isteyin ve bunu yaparken rahat ve yumuşak konuşması için teşvik edin.

Karşılıklı Konuşma

Resim Yapma: Çocuğunuzla birlikte bir resim çizin sonra da çizdiklerinizi birbirinize rahat konuşma kullanarak anlatın.

Fıkra/Hikaye Anlatma: Bildiğiniz fıkra veya hikayeleri anlatırken rahat konuşma kullanın ve sırayla anlatın.

Sohbet: Çocuğunuzun okulda olan olayları ya da yaptığı aktiviteleri anlatırken rahat ve yumuşak konuşması için onu teşvik edin.

Telefonla Konuşma: Çocuğunuzla telefonla konuşur gibi yapın veya gerçekten telefonla konuşun, bu sırada rahat ve yumuşak konuşmayı model olun ve onu da teşvik edin.

Rol Yapma Oyunları: Bir karaktere bürünerek rol yapın, oyununuz sırasında rahat konuşmayı ihmal etmeyin.

Kukla Oyunu: Kuklaları canlandırın ve bunu yaparken rahat ve yumuşak biçimde konuşun.

Çağdaş Karsan

Çağdaş Karsan

Kurucu, Dr. Dil ve Konuşma Terapisti

Psikoloji lisansımı tamamladıktan sonra dil ve konuşma terapisi alanında yüksek lisans ve doktora derecelerimi tamamladım. Retorya’yı kurduğum 2015 yılından beri aktif olarak çocuk ve yetişkinlerde görülen kekemelik, sesletim bozuklukları, dil gecikmesi gibi her türlü dil ve konuşma bozukluklarına yönelik terapi hizmetleri vermekteyim. Aynı zamanda Bir...

Daha Fazla

Danışmanlık için Hemen Ara!

Ekibimize ulaşmak için:

(0212) 356 77 11

İletişim Adresleri

Bizi Haritada Bul

Gayrettepe, Bahar Sk. No:2 Kat:3 D:5, 34349 Beşiktaş/İstanbul

Bizi Arayın: (0212) 356 77 11